Liczenie nadpłaty


Moderator: marekrz

Regulamin forum
dolores
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 27 stycznia 2017, 20:04
Bank poszkodowanego: mBank
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Liczenie nadpłaty

Postautor: dolores » 18 lutego 2017, 21:02

Czy może mi ktoś wytłumaczyć co to jest nadpłata i jak się ją liczy? Czy to wynika ze wzrostu kursu CHF przez cały okres spłacania czy to coś całkiem innego? Liczyłam kalkulatorem ze strony odfrankujkredyt, info ale wyszła mi ujemna kwota -14 tys zł. Czy to jest możliwe? Czy może ja coś źle wstawiłam albo ten kalkulator jest zepsuty? Ja mój zwykły kredyt PLN z października 2006 niestety OBWALUTOWAŁAM sobie w sierpniu 2007. Jestem gotowa liczyć wszystko na piechotę, ale chcę wiedzieć, że na pewno liczę to co trzeba. Czy może mi ktoś to wyoślić, jak chłop krowie na pastwisku. Mam złożony wniosek do RF o pozasądowe rozwiązanie sporu, w którym zaznaczyłam, że chcę unieważnić kredyt. Ale chcę być przygotowana i inny wariant, np. odfrankowienie. Wciąż czytam o tych nadpłatach, ale jakoś nikt mi na razie nie wytłumaczył co to jest ta nadpłata.
Z góry dziekuję za pomoc, Dorota

JaW
Forumowicz
Posty: 44
Rejestracja: 29 stycznia 2017, 20:12
Bank poszkodowanego: mBank
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Liczenie nadpłaty

Postautor: JaW » 19 lutego 2017, 20:37

Jestem "szczęśliwym" posiadaczem kredytu tzw waloryzowanego w tym samym banku z maja 2006 r.
Zapewne masz w umowie kredytowej postanowienia sprzeczne z prawem konsumenckim (tzw klauzule niedozwolone). Postanowienia takie nie wiążą Ciebie od dnia zawarcia umowy (tak, jakby nigdy ich w tej umowie nie było).
Wartość nadpłaty obliczasz więc, odejmując od każdej zapłaconej, a raczej pobranej z Twojego konta przez mB (bo zwykle tak to się dzieje) raty w PLN kwotę, którą powinnaś była zapłacić, gdyby w umowie tych niedozwolonych klauzul nie było. Wynik takiego działania oczywiście nie może być ujemny (no chyba, że od bezwzględnej wartości mniejszej odejmujesz wartość większą w wyniku błędu formuły kalkulatora, którego zresztą nie znam).
Napisz, co rozumiesz przez stwierdzenie "Ja mój zwykły kredyt PLN z października 2006 niestety OBWALUTOWAŁAM sobie w sierpniu 2007.".
Czy złożyłaś wniosek o kredyt w PLN, a w sierpniu 2007 przekształciłaś go w kredyt waloryzowany/indeksowany/denominowany ?
Czy też złożyłaś wniosek o kredyt waloryzowany/indeksowany/denominowany a w sierpniu 2007 przekształciłaś go w "czysty" kredyt PLN ?
Najlepiej gdybyś mogła mi przysłać na adres janciowod[małpa]gmail[kropka]com skan umowy kredytowej i aneksów, wtedy będę mógł Ci kokretnie pomóc, jeśli w ogóle jakiejkolwiek pomocy potrzebujesz (mam wątpliwości, bo nie odpowiedziałaś mi na post z 29 stycznia).
JaW

dolores
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 27 stycznia 2017, 20:04
Bank poszkodowanego: mBank
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Liczenie nadpłaty

Postautor: dolores » 19 lutego 2017, 20:53

Dzięki, umowę mam już po analizie, tak więc nie ma potrzeby jej posyłać. Chciałam tylko zrozumieć o co chodzi dokładnie z tą nadpłatą. Co do mojej umowy, to w październiku podpisałam kredyt zwykły PLN, a w sierpniu 2007 podniosłam kwotę kredytu i dokleili mi waloryzację CHF. Dlatego też myślę, że trudniej będzie tę nadpłatę wyliczyć. Użyłam dziś innego kalkulatora i orientacyjnie mam policzone, ale myślę, że będzie to musiał prawnik policzyć dokładniej. Spiszę sobie e-mail do Ciebie i w razie potrzeby napiszę. Nie chcę zawracać głowy niepotrzebnie, staram się jak najwięcej sama drążyć.

JaW
Forumowicz
Posty: 44
Rejestracja: 29 stycznia 2017, 20:12
Bank poszkodowanego: mBank
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Liczenie nadpłaty

Postautor: JaW » 19 lutego 2017, 22:05

Bardzo słusznie robisz. Nikt nie wie więcej o Twoim kredycie, niż Ty sama.
Życzę powodzenia. W razie czego - pytaj.
JaW

Tomasz Frankowicz
Forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 26 stycznia 2017, 14:10
Bank poszkodowanego: Getin Noble Bank
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Liczenie nadpłaty

Postautor: Tomasz Frankowicz » 19 lutego 2017, 22:55


franka
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 10 grudnia 2016, 14:35
Bank poszkodowanego: mBank
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Liczenie nadpłaty

Postautor: franka » 20 lutego 2017, 10:27

Proszę pamiętać że kalkulator na stronie odfrankujkredyt dotyczy rat stałych. Ktoś kto ma raty malejące nie może z niego korzystać. Na stronie pomocfrankowiczom.pl kalkulator jest niezaktualizowany - liczy nadpłaty do września 2016.
Można skorzystać z kalkulatora na stronie http://www.forum-kredytowe.pl/porady/ka ... -raty-189/

a najlepiej policzyć samemu mając przed oczami zaświadczenia z banku i wyciągi bankowe ;)

dolores
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 27 stycznia 2017, 20:04
Bank poszkodowanego: mBank
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Liczenie nadpłaty

Postautor: dolores » 20 lutego 2017, 22:04

Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam :-)

Maryla
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 19 lutego 2017, 21:32
Bank poszkodowanego: Nordea Bank
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Liczenie nadpłaty

Postautor: Maryla » 21 lutego 2017, 15:46

Witam czy ma ktoś regulamin Nordea 2006rok.

kratos
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 18 kwietnia 2017, 15:00
Bank poszkodowanego: Bank Millennium
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Liczenie nadpłaty

Postautor: kratos » 18 kwietnia 2017, 15:09

witam, czy możecie państwo mi polecić kogoś kto wyliczyłby mi nadpłatę (bez klauzul abuzywnych dot. spreadu walutowego tak jakby kredyt był od początku złotówkowy), chodzi o Millenium. Wiem, ze są kalkulatory itd. ale u mnie po pierwsze był okres karencji (tylko raty odsetkowe), były też raz wakacje kredytowe i nie chciałbym się pomylić zwłaszcza, że nie jestem dobry z ekonomii. Oczywiście wszystko za odpłatnością, nie liczę na darmową prywatną opinię, lecz niektórzy liczą sobie tak ogromne pieniądze za sporządzenie tego rodzaju kalkulacji, że nie chciałbym przepłacić stąd liczę, że może państwo polecicie kogoś z którego usług już korzystaliście (np. biuro finansowe), proszę o ewe. kontakt na priva.

Zygi
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 26 marca 2017, 22:29
Bank poszkodowanego: Bank BPH (GE Money/BPH)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Liczenie nadpłaty

Postautor: Zygi » 08 maja 2017, 19:53



[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Wróć do „Dyskusje ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość