zwrot spreadów


Regulamin forum
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Dawid
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 15 czerwca 2016, 09:04
Bank poszkodowanego: mBank
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

zwrot spreadów

Postautor: Dawid » 15 czerwca 2016, 09:17

Witam Was ,
mam problem i liczę na Waszą wiedzę za co dziękuje z góry.
Otóż w 2012 podpisałem aneks do umowy w mBanku o uniknięcie spreadu w zapłacie raty w CHF ,
od tamtej pory kupuje CHF w kantorze online i mniej płace za przewalutowanie ,jednak doszedłem
do wniosku ,ze skoro zapis w mojej umowie o spreadach jest abuzywny to chcę dochodzić zwrotu
spreadów z lat 2005-2012 gdy mBank sam przeliczał ratę i sprzedawał mi wymianę CHF/PLN ,zauważyłem
,ze przez ten okres spread w mBanku różnił sie od średniego kursu w NBP od 4 do 5 groszy .
Czy w mojej sytuacji mogę skutecznie dochodzić prawnie zwrotu nienależnych spreadów za okres 2005-12 ??

Dawid

jcent
Forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 15 czerwca 2016, 10:55
Bank poszkodowanego: Getin Noble Bank
Kontaktowanie:

Re: zwrot spreadów

Postautor: jcent » 15 czerwca 2016, 10:58

Moim zdaniem ( co potwierdza orzecznictwo sądowe) zdecydowanie tak. Pewnie bank dobrowolnie nic ci nie zwróci. Trzeba pozwać bank do Sądu i uzbroić się w sporo cierpliwości)

jcent
Forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 15 czerwca 2016, 10:55
Bank poszkodowanego: Getin Noble Bank
Kontaktowanie:

Re: zwrot spreadów

Postautor: jcent » 15 czerwca 2016, 11:01

Ja natomiast zbieram się do udowodnienia, że żadnego kredytu w CHF nie było bo indeksacja w owym czasie była zabroniona. Dodatkowo w mojej umowie jest kilka klauzul zabronionych. Na razie zbieram orzecznictwo i opinie prawne, aby udeżyć z grubej rury, a nie toczyć niekończącą się wojenkę z bankiem.

Dawid
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 15 czerwca 2016, 09:04
Bank poszkodowanego: mBank
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: zwrot spreadów

Postautor: Dawid » 15 czerwca 2016, 11:28

....to znaczy ,że chcesz doprowadzić do unieważnienia umowy kredytowej ? co może skutkować wymagalnością oddania do banku
niespłaconego jeszcze kapitału.
Co znaczy ,że zbierasz orzecznictwo ? udajesz się do prawnika po opinię w sensie dosłownym czy zwyczajnie ściągasz z netu
jakieś artykuły na ten temat ,który może być opinią prawną ?

jcent
Forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 15 czerwca 2016, 10:55
Bank poszkodowanego: Getin Noble Bank
Kontaktowanie:

Re: zwrot spreadów

Postautor: jcent » 15 czerwca 2016, 21:02

Nie, nie, nic z tych rzeczy. Opatrznie mnie zrozumiałeś. Kredytu w CHF nie ma, gdyż był to de facto kredyt w PLN. W końcu to PLN-y mi wypłacono, a nie CHF-y. Nieprawdaż?

jcent
Forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 15 czerwca 2016, 10:55
Bank poszkodowanego: Getin Noble Bank
Kontaktowanie:

Re: zwrot spreadów

Postautor: jcent » 15 czerwca 2016, 21:08

W zakresie opinii prawnych działam dwutorowo: zarówno pilnie studiuję internet i orzecznictwo Sądów Powszechnych w kwestii CHF jak też i zbieram opinie prawników. Co prawda z prawnikami jak z lekarzami. Co drugi to inna diagnoza. Myślę, że na pewno nie można robić nerwowych ruchów, a na razie czekać na rozwój wydarzeń sądowych i to zarówno w Szczecinie jak i w Warszawie i Grecji, a już na 100% nie wolno godzić się na jakikolwiek kurs "sprawiedliwy" proponowany przez PiS-owskiego prezydenta. Ten co nie szanuje prawa nie jest wiarygodnym człowiekiem, a już na 100% nie jest wiarygodnym prezydentem.


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Wróć do „Problemy i interpretacje prawne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość